Дерев’яні вікна: переваги, основні види та критерії вибору

Зростання популярності склопластикових вікон відсунув дерев’яні варіанти дещо убік. Однак багато власників будинків і квартир не збираються відмовлятися від подібного оснащення віконних отворів через цілу низку переваг. Щоб розібратися у всіх особливостях рам із дерева, можна вивчити подробиці за посиланням.

Переваги

Деревина є найбільш екологічним матеріалом, що викликає у людини приємні асоціації. Дерев’яні вікна роблять інтер’єр більш комфортним. Вони мають гарний зовнішній вигляд і можуть фарбуватись у різні кольори. Такі варіанти рам підходять для будь-якого стилю інтер’єру та оформлення фасаду. Не важко підібрати відтінки для зовнішньої та внутрішньої сторони рам, щоб найбільш точно поєднувати всі умови оформлення.

Дерево, просочене антисептиками та антипіренами, має високу стійкість до зовнішніх факторів та тривалий термін служби. У рамах такого типу можна швидко та легко замінити шибки. Загалом дерев’яні конструкції більш ремонтопридатні, ніж склопластикові пакети.

Вікна такого типу краще регулюють відведення конденсату, їх легко утеплити, якщо раптом виявиться недостатній захист від втрат тепла.

Види вікон

Насамперед при виборі враховується матеріал виготовлення рам. Це може бути деревина хвойних порід, насамперед сосни. Для більшої краси та довговічності застосовують тверді сорти типу дуба, бука, граба. Саме розподіл за цією ознакою впливає на вартість дерев’яних вікон.

Другий важливий критерій поділу на види – це тип відкриття. Найчастіше подібні конструкції робляться орними. Однак через брак місця в приміщенні можуть використовуватися зсувні або поворотні рами. Найчастіше такі конструкції ставлять на балконах, лоджіях, мансардах.

Є варіанти з одинарними, спареними чи роздільними стулками. Є варіанти подвійних рам для підвищення теплового та шумового захисту приміщення.

Існує розподіл за національною ознакою, де виділяються окремі особливості конструкції:

  1. Англійські варіанти мають зсувну стулку, що піднімається нагору.
  2. Норвезькі мають скло, яке монтується в раму із зовнішнього боку і закріплюється штапиками.
  3. Німецькі – це одинарні стулки із двома або трьома контурами ущільнювачів.
  4. Фінські – це вікна з двома стулками, які пов’язані в єдине ціле особливими елементами.

При виборі конкретного варіанта варто враховувати клімат місцевості, розміри приміщень та інші фактори, включаючи естетичні переваги господарів приміщення.

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.